شهاب سنگ | علوم تجربی پایهی ششم دبستان
در این مقاله در مورد شهابواره، شهاب و شهاب سنگ صحبت خواهیم کرد. شهابواره تکههای سنگ و یخ معلق در فضا هستند که معمولا ابعادی در حدود متر یا حتی اندازههای بسیار کوچکتر از آن دارند. وقتی شهابواره با جو یک جرم آسمانی برخورد کند و خطی نورانی ایجاد کند که به آن شهاب میگویند. باقی ماندهی شهابواره که به سطح جرم آسمانی مانند زمین برخورد کند شهاب سنگ نام دارد.
وقتی شهاب سنگ به سطح جرم آسمانی دیگر برخورد کند در محل برخورد آن گودال ایجاد میشود. اگر به تصاویر کرهی ماه نگاه کنید گودالهای بزرگ و کوچک زیادی را مشاهده میکنید. این گودالها در اثر برخورد شهاب سنگ با سطح ماه به وجود آمدهاند. در کتاب علوم تجربی پایهی ششم دبستان، دانشآموزان در درس زنگ علوم، با شهاب سنگها، گودالها و نحوهی شکلگیری آنها بیشتر آشنا میشوند.
شهابواره چیست؟
شهابوارهها نوعی جرم آسمانی هستند که از تکههای سنگ و یخ تشکیل شدهاند و در فضا معلق هستند. شهابوارهها معمولا ابعادی در حدود متر یا حتی اندازههای بسیار کوچکتر از آن دارند. آنها در مسیر حرکت خود ممکن است با اجرام آسمانی دیگر برخورد کنند.
شهاب چیست؟
وقتی شهابواره به جو یک جرم آسمانی مانند کرهی زمین نزدیک میشود در اثر تماس با جو زمین خطی نورانی ایجاد میکند که به آن نور، شهاب میگویند. شهابوارهها چون با سرعت زیاد حرکت میکنند وقتی وارد جو زمین میشوند به دلیل اصطکاک و فشار،گرم میشوند و میسوزند. در اثر سوختن شهابواره و حرکت آن در جو زمین، خطی درخشان ایجاد میشود.
شهابها با توجه به جنس شهابواره و سرعت حرکت شهابواره در جو زمین، رنگهای متفاوت دارند. آنهابه رنگهای زرد، آبی و سبز دیده میشوند. شهابهای با سرعت بالا به رنگ سفید و شهابهای با سرعت کم به رنگ قرمز دیده میشوند.
شهابوارهها از کجا میآیند؟
در فضا غیر از ستارهها، سیارات و قمرها اجرام آسمانی دیگر نیز وجود دارند. شهابوارهها اجرام کوچکی هستند که در فضا حرکت میکنند. آنها تکههایی از اجرام آسمانی دیگر مانند سیارکها هستند که سالها پیش از این اجرام جدا شدهاند.
شهاب سنگ چیست؟
شهاب سنگ بقایای شهابواره است که از جو زمین گذشته و در سطح زمین فرود میآید.
چرا شهاب سنگها مهم هستند؟
دانشمندان با مطالعهی شهاب سنگها به تاریخچه و فرایند تشکیل سایر اجرام آسمانی پی میبرند. آنها شهاب سنگها را بررسی و مطالعه میکنند تا بفهمند سیارات، قمرها و دیگر اجرام آسمانی از چه موادی ساخته شدهاند. ما با مطالعهی شهاب سنگها اطلاعات زیادی در مورد سامانهی خورشیدی به دست میآوریم.
شهاب سنگها از چه چیزی ساخته شدهاند؟
شهاب سنگها از مواد گوناگون ساخته شدهاند. آنها معمولا از جنس سنگ و فلزاتی مانند آهن هستند.
اندازهی شهاب سنگها چقدر است؟
شهاب سنگها ابعاد مختلف دارند و اندازهی آنها از چند سانتیمتر تا چند متر متغیر است.
از برخورد شهاب سنگها با زمین گودالها به وجود میآیند
وقتی شهاب سنگ به زمین برخورد میکند، در اثر برخورد گودال به وجود میآید. قطر دهانهی گودالها با توجه به ابعاد شهاب سنگ و سرعت برخورد آن متفاوت است. چنان چه شهاب سنگ با سرعت بیشتری به زمین برخورد کند قطر دهانهی گودال بزرگتر است و هرچه سرعت شهاب سنگ کمتر باشد قطر گودالی که ایجاد میکند کوچکتر خواهد بود.
بارش شهابی
بارش شهابی یک رخداد آسمانی است که در آسمان شب دیده میشود. وقتی زمین در مسیر حرکت خود با تودهای از شهابوارهها مواجه شود، این شهابوارهها ممکن است وارد جو زمین بشوند و بسوزند. از سوختن تعداد زیادی شهابواره شهابهای زیادی حاصل میشود که به آن بارش شهابی میگویند.
بارشهای شهابی چه زمانی روی میدهند؟
بارشهای شهابی به طور سالانه و در زمانهای خاصی از سال رخ میدهند. کرهی زمین در گردش خود به دور خورشید ممکن است از کنار بقایای اجرام آسمانی و خرده سنگها عبور کند. بسته به موقعیت زمین و در فواصل زمانی خاصی، تعداد برخورد شهابوارهها به کرهی زمین زیاد میشود. در این صورت میگوییم بارش شهابی رخ داده است.
بارشهای شهابی معمولا به نام ستاره یا صورت فلکی نزدیک به مکانی که به نظر میرسد بارش از آنجا آغاز میشود، نامگذاری میشوند.
کانون بارش
در بارش شهابی، شهابها در جهتهای مختلف درآسمان دیده میشوند. اگر مسیر حرکت شهابها را امتداد دهیم چنین به نظر میرسد که از یک نقطه خاص آمدهاند، این مکان خاص کانون بارش نام دارد. بنابراین هر بارش شهابی در قسمت خاصی از آسمان یا همان کانون بارش روی میدهد
نرخ بارش
به طور میانگین در هر ساعت میتوان چند شهاب را مشاهده کرد. به تعداد شهابهایی که در هر ساعت میتوان مشاهده کرد نرخ بارش میگویند.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
اینا دیگه چین من سوالات رو از همون مطالب درس کتاب می خوام اینا ربطی ندارن
پارسای عزیز
بسیار خوشحالم که شما برای فراگیری تلاش بیشتری کردهای. این مطالب از منابع اصلی نجوم مثل مصوبات انجن بین المللی نجوم اخذ شده است. بخشهای مهمی از تعاریف اجرام سماوی از کتابهای درسی حذف شده اند. در این مقاله همه مطالب کلیدی در رابطه با شهاب بر اساس نیاز گروه سنی 6 ابتدایی بیان شده است. به شما مطالعه کتاب شهاب از سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح را پیشنهاد میکنم.