گزارش استهلال و رؤیت هلال ماه رمضان المبارك 1440 هجری قمری
گزارش استهلال و رؤیت هلال ماه رمضان1440 در 15 فروردین
احتراماً ضمن عرض تبريک فرارسيدن ماه مبارک رمضان، به استحضار ميرساند: گروههاي رصدی در استان قم بعد از ظهر روز یکشنبه 1398/02/15 مطابق با 29 شعبان المعظّم 1440 در هوایی تقریباً صاف أمّا کمی غبارآلود، همراه با تجهيزات لازم به نقاط مختلف رصدي در شهر مقدّس قم و مناطق اطراف عزيمت نموده و قبل از غروب خورشيد در رصدگاهها مستقر و مهیّای استهلال شدند، أمّا در نهایت هیچیک از عزیزانِ رصدگر موفّق به رؤیت هلال حتّی با چشم مسلّح نشدند. نتيجة عملكرد رصدگران قم به شرح ذيل ميباشد:
گروه اول رصدگران قم
جناب استاد شیخ عباس سلامی، شیخ محمود روح الأمین، شیخ علیرضا خیراندیش، مهدی پیوندزنی و مرتضی سعیدی نجفی که در محل ساخت رصـدخـانـه مـلی کـشـور ( ارتفاعات کامو واقع در شمال کاشان )، مستقر گردیده و به استهلال پرداختند، لکن در رؤیت هلال ناکام ماندند.
گروه دوم رصدگران قم
مجید داداشنژاد، مهندس متین نجّارزاده و شیخ حبیب دیناروندزاده که به همراه حدود 40 نفر دیگر از پشت بام مرکز نجوم آیت الله العظمی سیستانی، اقدام به استهلال نمودند؛ أمّا ایشان هم توفیقی در رؤیت هلال حتّی با ابزار نوری به دست نیاوردند. در این میان تلاش حجت الاسلام و المسلمين شیخ محمّدرضا رفیعی نژاد از خیابان سمیّه و نیز آقای رضا جعفری از بلوار جمهوری اسلامی هم ثمری در بر نداشت.
گروه سوم رصدگران قم
حجت الاسلام و المسلمين شیخ محسن مقدّسزاده، مرتضی ابراهیمی، محمّد ملکی امیری، مشفقیپور و نگارنده ناچیز بود که بر روی ریل راه آهن ( در کنار مصلّی قدس ) استقرار یافته و به استهلال پرداختند؛ لکن سرانجام کار این گروه نیز همچون سایر عزیزان، چیزی جز عدم رؤیت هلال نبود.
مشخصههای هلال رمضان 1440 غروب روز یکشنبه 15 اردیبهشتماه 1398
برخی از مشخّصههای هلالِ ماه رمضان المبارک 1440 در غروب روز یکشنبه 15 اردیبهشتماه 1398 در افق شهر مقدّس قم عبارت بودند از:
– سنّ هلال در لحظه غروب خورشيد: 16 ساعت و 42 دقیقه.
– لحظه غروب خورشيد ( بر اساس محاسبات ): ساعت 19 و 57 دقيقه
– لحظه غروب خورشيد ( بر اساس رصد ): ـ
– سمت خورشيد در لحظه غروب : 291 درجه و 03 دقيقة قوسز
– سمت ماه در لحظه غروب خورشيد: 284 درجه و 13 دقيقة قوسي
– اختلاف سمت ماه و خورشيد در لحظه غروب خورشيد: 06- درجه و 49 دقيقة قوسز
– جدايي زاويهای ماه و خورشيد در لحظه غروب خورشيد: 08 درجه و 46 دقيقة قوسز
– ارتفاع هلال در لحظه غروب خورشيد: 04 درجه و 11 دقيقة قوسز
– عرض دائرة البروجی ماه : 04- درجه و 31 دقيقه قوسی
– درصد روشن سطح ماه: 0.67%
– مکث ماه بعد از غروب خورشيد: 29 دقيقه
– فاصله ماه در لحظة غروب خورشيد: 385684.20 کيلومتر
– لحظه غروب ماه: ساعت 20 و 28 دقيقه
شایان ذکر است اطّلاعات دریافتی از سایر نقاط حاکی از آن بود که هلال ماه رمضان المبارک 1440 در غروب روز یکشنبه 15 اردیبهشتماه 1398 در هیچ نقطهای از کشور و مناطق اطراف، حتّی با ابزار نوری ( دوربینهای دوچشمی و تلسکوپ ) هم رؤیت نشد.
گزارش استهلال و رؤیت هلال ماه رمضان1440 در 16 فروردین
و اما گروههاي رصدی استان قم بعد از ظهر روز دوشنبه 16/02/1398 مطابق با 30 شعبان المعظّم 1440 هم در شرایطی که أفق جنوب غربی شهر مقدّس قم، عاری از ابر نبود؛ همراه با تجهيزات رصدی، در نقاط مختلف شهر مستقر گردیده و به استهلال پرداختند و در نهایت هم، همگی موفّق به رؤیت هلال ماه با چشم عادی شدند. نتيجة عملكرد رصدگران در روز یادشده نیز، بدین شرح ميباشد:
گروه اول رصدگران قم
جناب حجت الاسلام و المسلمين استاد شیخ عباس سلامی، استاد شیخ مهدی سهرابی، شیخ علیرضا خیراندیش و مهدی پیوندزنی در محلّ پارک علم و فناوری پردیسان قم، که در ساعت 19:43 هلال را با چشم غیرمسلّح رؤیت نمودند.
گروه دوم رصدگران قم
مجید داداشنژاد، حسین علیزاده، حسن نجف، علی رحمانی و محمّدعلی جواهری که در ساعت 19:47 از پشت بام مرکز نجوم آیت الله العظمی سیستانی هلال را با چشم عادی رصد کردند. آقایان: حجج الاسلام و المسلمين شیخ حبیب دیناروندزاده، شیخ محمّدرضا رفیعی نژاد و مهندس متین نجّار زاده نیز ، در نقطهای از پردیسان و بالأخره آقای رضا جعفری هم از پشت بام ساختمانی در نزدیکی فلکه صفاییه، به سهولت هلال ماه رمضان المبارک را با چشم غیرمسلّح نظاره کردند.
گروه سوم رصدگران قم
شیخ محسن مقدّسزاده ( به همراه خانوادة محترم )، مرتضی سعیدی نجفی، مرتضی ابراهیمی و محمّد ملکی امیری، از روی ریل راه آهن ( در کنار مصلّی قدس) ؛ و نگارندة ناچیز هم از پشت بام منزل، هلال را با چشم عادی مشاهده نمودیم.
مشخصههای هلال رمضان 1440 در غروب روز دوشنبه 16 اردیبهشتماه 1398
برخی از مشخّصههای هلال ماه رمضان المبارک 1440 در غروب روز دوشنبه 16 اردیبهشتماه 1398 در افق شهر مقدّس قم عبارت بودند از:
– سنّ هلال در لحظه غروب خورشيد: 40 ساعت و 43 دقیقه.
– لحظه غروب خورشيد ( بر اساس محاسبات ): ساعت 19 و 58 دقيقه
– لحظة غروب خورشيد ( بر اساس رصد در پردیسان ): ساعت 19 و 45 دقیقه
– سمت خورشيد در لحظه غروب : 291 درجه و 24 دقيقة قوسي
– سمت ماه در لحظه غروب خورشيد: 280 درجه و 42 دقيقة قوسي
– اختلاف سمت ماه و خورشيد در لحظه غروب خورشيد: 10- درجه و 42 دقيقة قوسي
– جدايي زاويهاي ماه و خورشيد در لحظه غروب خورشيد: 20 درجه و 12 دقيقة قوسي
– ارتفاع هلال در لحظه غروب خورشيد: 15 درجه و 45 دقيقة قوسي
– عرض دائره البروجی ماه : 03- درجه و 47 دقيقه قوسی
– درصد روشن سطح ماه: 3.33%
– مکث ماه بعد از غروب خورشيد: 91 دقيقه
– فاصله ماه در لحظه غروب خورشيد: 382169.18کيلومتر
– لحظه غروب ماه: ساعت 21 و 31 دقيقه
گزارش رؤیت هلال از دیگر نقاط
چنانکه پیشتر بیان شد، هلال ماه رمضان المبارک 1440 در غروب روز دوشنبه 16 اردیبهشتماه 1398 در بسیاری از نقاط کره زمین به آسانی قابل مشاهده بود و در ایران هم بسیاری از مؤمنین توانستند هلال را با چشم عادی به سهولت و حتّی از سطح معابر عمومی رؤیت نمایند که علاوه بر شهر مقدّس قم، مناطقی همچون مشهد مقدّس، تهران، شهرری، اراک، کاشان، دولت آباد و دُرچه ( استان اصفهان )، یزد، دزفول، اهواز، نیک شهر ( استان سیستان و بلوچستان ) و … از آن جملهاند.
یادآوری : معمولاً هلالهایی که در شبِ اوّل ماه قمری ارتفاعی بیش از 14 درجه داشته باشند، به اصطلاحِ رایج « طوقدار » میشوند که نمونة آن، هلالِ غروب روز دوشنبه 16 اردیبهشتماه 1398 بود.
باید توجّه داشت که تطوّق هلال به هیچ وجه دلیل بر دو شبه بودن آن نیست، چنـانکه مشخّـصههای هلال ماه در غروب روز یکشنبه و دوشنبه 15 و 16 اردیبهشت ؛ و نیز عدم رؤیت هلال حتّی با ابزار نوری در غروب یکشنبه در ایران، خاورمیانه و مناطق کمی دورتر ، دلیل روشن و آشکاری بر این مطلب است و این داستانی تکرار شونده است، چراکه معمولاً در هر سال قمری چندین هلال مطوّق بروز و نمود میکند.
نگارنده:سيّد علي ميرسالاری
دیدگاهتان را بنویسید