صورت فلکی اسب بزرگ
هفتمین صورت فلکی بزرگ آسمان، صورت فلکی اسب بزرگ (Pegasus) است که در نیمکرهی شمالی قرار دارد. این صورت فلکی به علت داشتن بخش مربعی شکل که ستارهی آلفای آن متعلق به آندرومدا است، یافتنش در آسمان کار مشکلی نیست و می توان آن را در قسمت پائینی آندرومدا با دنبال کردن راس المسلسله که در قسمت شرقی مربع است پیدا کرد.
این صورت فلکی را معمولاً از روی چهارگوش بزرگ آن میشناسند البته تنها سه ستاره در سه گوش از این چهارگوش به اسب بزرگ تعلق دارند و ستارهی گوشهی شمال شرقی یعنی سُرَّةالفَرَس متعلق به صورت فلکی زن در زنجیر(Andromeda) است.
ستاره های صورت فلکی اسب بزرگ
ستارههای دارای نام سنتی در این صورت فلکی عبارتاند از:
مرکبالفرس (زین اسب): آلفا اسب بزرگ( α Peg)
ساعدالفرس(بازوی اسب): بتا اسب بزرگ( β Peg)
جنب (پهلوی اسب): گاما اسب بزرگ( γ Peg)
سرةالفرس(ناف اسب): دلتا اسب بزرگ (δ Peg) که امروزه به صورت زن بر زنجیر منتقل شده و آلفا زن بر زنجیر است.
انف(بینی): اپسیلون اسب بزرگ (ε Peg)
سعدالهمام (مرد خوشاندیش): زتا اسب بزرگ( ζ Peg)
سعدالمطر(شگون باران): اتا اسب بزرگ( η Peg)
سعدالبهایم(شگون دامها): تتا اسب بزرگ( θ Peg)
سعدالبری (شگون بیگناه): مو اسب بزرگ( μ Peg)
سلم: تاو اسب بزرگ( τ Peg)
ستارهی منکب الفرس یک غول سرخ است که دارای قدر متغیر بین 2.3 تا 2.7 است. جنب الفرس هم با قدر 2.8 در قسمت جنوبی ستاره آلفا قرار گرفته است.
در فاصلهی 30.000 سال نوری از ما و کمی بالاتر از ستاره فم الفرس که همان اپسیلون اسب بزرگ است، M15 که یک خوشهی کروی است به چشم می خورد که باید با چشم مسلح آن را رصد کرد. به علت گسیل پرتو ایکس از این مجموعه احتمال حضور یک حفرهی سیاه در آن می رود.
افسانه صورت فلکی اسب بزرگ
در افسانه ای گفته می شود كه بر قلهی كوه پارناس چشمه ای وجود داشت، كه هر كس از آب آن مینوشید دارای نبوغ و استعداد شعر پردازی و قدرت خلاقه میشد. به هر حال رسیدن به این چشمه جادویی امكان پذیر نبود، مگر با كمك اسب بالدار(Pegasu ).
امروزه مردم هنوز هم گهگاهی در مورد شاعران موفق در ضرب المثلها می گویند: او بر پگاسوس اسب سواری كرده است. در افسانهی دیگری می گویند كه چشمه ای به نام هیپوكرنه (Hippokrene) از جای سم اسب بزرگ جوشیده است. این چشمه در اختیار الهه های شر و موسیقی، هنر و دانش به نام موزه (Muse) قرار گرفت.
صورت فلكی اسب بزرگ که اسب بالدار ، فرس اعظم و فرس ثانی نیز خوانده می شود اغلب وارونه نمایش داده می شود. این امر شاید از آنجا ناشی می شود كه قهرمان افسانه ای بلروفون (Bellerophon) كه به اسب بالدار لجام زده بود، می خواست با او تا ژرفای آسمان پرواز کند تا در آنجا با خدایان زندگی كند. این موضوع چنان زئوس را خشمگین كرد، كه اسب و سوار كار را از هستی ساقط كرد و آن ها را بر زمین پرتاب كرد.
دیدگاهتان را بنویسید