پرتاب دارت ناسا به سمت سیارک دیمورفوس
ناسا برای آزمایش فناوری انحراف گرانشی که می تواند روزی یک سیارک خطرناک را از مسیر خود منحرف کند،یک فضاپیما به فضا پرتاب کرد.
مرکز دفاع سیارهای ناسا میخواهد بداند که متوقف کردن برخورد یک سنگ فضایی قابل توجه به زمین چقدر دشوار است. به همین منظور فضاپیمای دارت با جسمی به نام دیمورفوس برخورد میکند تا تغییر سرعت و مسیر آن را بررسی کند.
اگر تکهای از زبالههای کیهانی به قطر چند صد متر با سیاره ما برخورد کند، خرابی فاجعهواری در حد یک قاره ایجاد کند.
موشک فالکون 9 حامل فضاپیمای دارت ساعت ۰۹:۵۰ صبح چهارشنبه سوم آذر ۱۴۰۰ ( ۲۴ نوامبر ۲۰۲۱ ) به وقت ایران، از پایگاه نیروی فضایی وندنبرگ در کالیفرنیا پرتاب شد.
ماموریت دارت 325 میلیون دلاری هزینه دارد و یک جفت سیارک را هدف قرار میدهد که به دور یکدیگر میچرخند.
جرم بزرگتر با قطر حدود 780 متر دیدموس نامیده شده و همدم کوچکتر آن، دیمورفوس، قطری حدود 160 متر دارد. اجسامی به اندازه دیمورفوس میتوانند با انرژی چندین برابر یک بمب هسته ای معمولی منفجر شوند و مناطق پرجمعیت را ویران کنند و ده ها هزار نفر تلفات ایجاد کنند.
دارت پس از خارج شدن از جاذبه زمین، مدار خود را به دور خورشید دنبال خواهد کرد. سپس با نزدیک شدن به فاصله 10.7 میلیون کیلومتری زمین در شهریور 1401، با سرعتی در حدود 6.6 کیلومتر بر ثانیه به دیمورفوس برخورد خواهد کرد تا سرعت آن را کسری از میلی متر در ثانیه تغییر دهد. اگر چه این جابجایی بسیار اندک است، اما میتواند به اندازه ای باشد که یک جسم را از مسیر برخورد با زمین منحرف کند.
در مورد چگونگی واکنش دیمورفوس به ضربه، تردید وجود دارد. اگر دیمورفوس کاملا جامد باشد و فضای درونی متخلخلی نداشته باشد، ممکن است ترکشهای برخود بیشتری تولید کند و ضربههای بیشتری ایجاد کند.
این اولین تلاش برای انحراف یک سیارک به منظور اولین ماموریت آزمایشی دفاع از زمین است، اگرچه این سیارک خاص هیچ تهدیدی برای زمین ندارد.
خطرات برخورد با سیارک
کلی فست، از مرکز دفاع سیارهای ناسا، گفت: “دارت فقط مدت زمان چرخش دیمورفوس را به مقدار کمی تغییر میدهد. این تغییر تمام چیزی است که برای دفاع از سیاره زمین لازم است به شرط آنکه سیارک تهدید کننده به موقع کشف شود.
دیدگاهتان را بنویسید