صورت فلکی جوزا
صورت فلکی دو پیکر (Gemini) که در عربی جوزا نامیده می شود سومین برج از برجهای دوازدهگانه است و در شبهای زمستان قابل مشاهده است.
همسایه های صورت فلکی جوزا
جوزا بین صورتهای فلکی گاو (Taurus) از شرق، خرچنگ(Cancer) از غرب ، ارابه ران(Auriga) و شلیاق(Lyra) از شمال و سگ کوچک(Canis Minor) و تک شاخ (Monoceros)از جنوب واقع شدهاست.
ستاره های جوزا
ستارههای جوزا به ترتیب روشنی عبارتند از:
- بتا دوپیکر به نام پولوکس یا راس پیکر پسین
- گاما دوپیکر به نام هنعه
- آلفا دوپیکر به نام کاستور یا رأس پیکر پیشین
- مو دوپیکر به نام پس پای
- اپسیلون دوپیکر به نام مبسوطه
- اتا و ایوتا دوپیکر به نام پیش پای
- خی دوپیکر به نام ند
- دلتا دوپیکر به نام وسط السماء
- زتا دوپیکر به نام مقبوضه.
آلفا دوپیکر با چشم غیرمسلح به صورت منفرد به نظر میرسد، اما در واقع این یک مجموعهی ششتایی است. این مجموعه به فاصلهی 46 سال نوری از زمین قرار دارد. ستارهی بتاجوزا با قدر 1/1 و فاصلهی 36 سال نوری است. صورت فلکی دوپیکر یکی از مواردی است که در آن این قاعده رعایت نشده است که پرنورترین ستاره، ستارهی آلفا شمرده شود. در اساطیر یونان کاستور و پولوکس فرزندان دو قلوی لیدا و ژوپیتر و برادران هلن تروا بودند.اعراب با مهربانی تمام آن دو را طاووسان می نامیدند. نزد هندویان به خدایان توام شهرت داشتند با این حال آنها توامان نیستند، این دو ستاره هر چند به ظاهر در کنجی از آسمان همسایه اند در واقع بسیار دور از یکدیگرند. راس پیکر پیشین از زمین بسیار دورتر از راس پیکر پسین است. جمع رأس پیکر پسین و رأس پیکر پیشین را در پارسی میانه رَخوَت مینامیدند.
M35 یا NGC2168 یک خوشهی باز روشن با قدر 5 و فاصلهی 2800 سال نوری است. این خوشه شامل 120 ستاره در وسعتی به قطر 40 دقیقهی قوسی است که در نزدیکی لبهی غربی جوزا قرار دارد.
دیدگاهتان را بنویسید