ستارهی آلفا کلب اصغر
ستارهی آلفا کلب اصغر
Procyon
نام انگلیسی ستارهی آلفا کلب اصغر یا شعرای یمانی (Procyon) از منبع یونانی به معنی “قبل از سگ” گرفته شده است. علت این نامگذاری به خاطر طلوعش قبل از ستارهی مجاور آن یعنی شعرای یمانی (ستارهی سگ) پرنورترین ستارهی آسمان است.
شعرای شامی ستارهای زرد رنگ از قدر 34/0 و درخشندگی آن 73/7 برابر خورشید است. این ستاره 4/11 سال نوری از ما فاصله دارد و چهاردهمین ستارهی شناخته شده نزدیک در آسمان و پنجمین ستارهی نزدیک قابل مشاهده با چشم غیر مسلح میباشد. شعرای شامی 5/1 برابر جرم خورشید جرم دارد. در عرض یک قرن این ستاره به اندازهی دو دقیقهی قوسی در آسمان جابه جا میشود.
شعرای شامی هم مانند شعرای یمانی همدمی از نوع کوتولهی سفید دارد. قدر این کوتولهی سفید که در سال 1275 هجری شمسی توسط شابرل کشف شد، 7/10 است و فاصلهی زاویهای آن از شعرای شامی A، 44 ثانیهی قوسی است.
جرم شعرای شامی B، 60/0 جرم خورشید و درخشندگی آن 00055/0 خورشید است که هر 82/40 سال یک بار به دور شعرای شامی A، میچرخد. قدر مطلق شعرای شامی A، 65/2و قدر مطلق شعرای شامی B، 04/13 است.
شعرای شامی به همراه ستارهی شعرای یمانی و ابط الجوزا (آلفا جبار)، مثلث درخشانی را میسازند که در آسمان شبهای زمستانی خودنمایی میکند و به آن مثلث زمستانی میگویند.
دیدگاهتان را بنویسید