نقشهای جدید از جهان با تلسکوپ اشعه ایکس
محققان توانسته اند با استفاده از یک تلسکوپ اشعه ایکس، نقشهای جدید از جهان ترسیم نمایند.
در تصویر جدید که توسط تلسکوپ ای روزیتا (eROSITA) و در طول شش ماه گرفته شده است، رخدادهای نادری همچون ادغام ستارههای نوترونی، بلیعده شدن ستارهها توسط سیاهچالهها و نواحی مملو از گاز فوق العاده داغ که محل تولد ستارهها هستند قابل مشاهده هستند.
تلسکوپ ای روزیتا یک تلسکوپ اشعه ایکس است که توسط انستیتو فیزیک ماکس پلانک در آلمان ساخته شده است.
این تلسکوپ که از ژوئیه ۲۰۱۹ در مدار زمین قرار گرفت وظیفه دارد منشأ میلیونها اشعه ایکس سرگردان در پهنه کیهان را ردیابی کند و به ثبت برساند.
دلیل قرار گرفتن این تلسکوپ در مدار زمین آن است که پرتوهای ایکس توسط اتمسفر زمین جذب می شوند و برای مطالعه آنها
باید در فضا قرار بگیرد.
یتر پردل، محقق ارشد در موسسه ماکس پلانک، می گوید تصویر جدید، نگرش ما نسبت به جهان را به طور کامل تغییر می دهد.
آندریا مرلونی، محقق در موسسه پلانک، نیز در این باره به یورونیوز می گوید: «این همان جهانی است که همه افراد می توانند مشاهده کنند اما آنچه باعث تفاوت نگاه می شود ابزارهای ما است که به اشیاء بسیار داغ یا پرانرژی همچون انفجارهای عظیم، امواج شوک و جاذبههای شدید همچون آنچه در سیاهچالهها شاهد هستیم حساس هستند.
برای تولید اشعه ایکس به میلیونها درجه حرارت احتیاج است. امری که در ستاره هایی نظیر خورشید اتفاق می افتد و آنها می توانند مقداری اشعه ایکس از خود ساطع کنند، اما این مقدار در مقایسه با میزان اشعه ایکس منتشر شده در جریان رخدادهای غول پیکر آسمانی نظیر بلعیده شدن ستارهها توسط سیاهچالهها جزیی به شمار می روند.
با اطلاعات جدید در تصویر که از میلیونها نقطه تشکیل شده است، دانشمندان می توانند متوجه شوند که تا کنون چه تعداد ستاره در کهکشان راه شیری به وجود آمده است و چه تعداد دیگری به وجود خواهد آمد.
تصویر جدید تلسکوپ «ای روزیتا» ده برابر بیشتر از آخرین تصویربرداری سراسری از کیهان که در سی سال پیش انجام شد، اشعه ایکس شناسایی کرده است. میزان پرتوهای شناسایی شده در تصویر جدید برابر با تمام اشعه هایی است که تلسکوپهای دیگر تا کنون شناسایی کرده بودند.
انتظار می رود تا پایان کار این تلسکوپ در سال ۲۰۲۴ چیزی در حدود ۸ میلیون منبع اشعه ایکس در اختیار محققان قرار بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید