آکندریت
آکندریت نام یک گروه از دو گروه بزرگ شهابهای سنگی (گروه دیگر کندریتها)میباشد.
آکندریتها 9 درصد از کل شهاب سنگهایی که به سطح زمین میرسند را شامل میشوند و به صورت سنگهایی هستند که بعد از ذوب شدن به حالت کریستالی در آمدهاند. آکوندریت را می توان اینگونه تعریف کرد: هر شهاب سنگ سنگی که حاوی کندرول (اجسام کوچک و تقریباً کروی شکل که در سحابی خورشیدی تشکیل شده اند) نباشد. پلاژیوکلاز، پیروکسین و اولیوین از اجزاء اصلی آنها میباشند و در آنها از کندرول که جزء اصلی کندریتها بوده و به صورت دانههایی با ابعاد میلیمتری و از جنس سیلیکات میباشند خبری نیست، محتوی فلزی این شهاب سنگها نیز بسیار نا چیز است، از نظر ظاهري شبيه به سنگ هاي آذرين زميني هستند كه داراي سيليس كمي هستند، مانند بازالت ها، پريدوتيت ها و پيروكسنيت ها. از لحاظ شیمیایی نیز بسیار نزدیک به بازالت هستند و ناشی از پدیدهی ذوب بر روی نواحی سطحی سیارکها، ماه و سیارات میباشند. تنها موارد استثنایی ، کندریتهای کربنی از گروه CI جدول تناوبی هستند، که اگرچه به وضوح کندریت هستند، اما به قدری توسط آب تغییر یافته اند که هیچ مدرکی مبنی بر داشتن کندرول در آن ها نمی توان یافت. آکندریتها به طور معمول بر اساس مقدار کلسیم آنها رده بندی میشوند.
نمونههایی که کلسیم آنها زیاد است حدود 5 درصد از کل شهابهای کندریتی را تشکیل داده و از گونهی یوکریت ها و هواردیت بوده و نمونههایی که دارای مقدار کمی کلسیم هستند از گونهی اوبریت، دیوژنیت , وریلیت میباشند. گونهی یوکریت، دیوژنیت و هواردیت با عنوان آکندریتهای بازالتی هم شناخته میشوند.
تاکنون حدود 200 شهاب سنگ آکندریتی یافت شده که دارای ترکیب و منشأ متفاوتی هستند. در بررسیهای دقیقتر مشخص شده که اغلب این شهاب سنگها دارای یک منشأ واحد و احتمالاً سیارک وستا هستند. تعدادی از آنها نیز از ماه و بهرام آمدهاند و یک نمونه هم که در سال 1999 در صحرای آفریقا یافت شده از سیارهی تیر آمده است. درشتترین شهاب سنک آکندریتی با وزن یک تن بازماندهی بارش شهابی Norton county در کانزاس در سال 1948 میباشد.
حرف آ که اول کلمهی آکندریت آمده نشان دهندهی این است که با گروه کندریتها متفاوت میباشد.
دیدگاهتان را بنویسید